Gestoofde kip met knolselderij van Julius Jaspers

Topkok Julius Jaspers heeft een geweldig kookboek vol met de heerlijkste stoofgerechten. Van Hachee tot hazenpeper, en van gestoofde pompoen tot ossobucco. Hieronder vindt u het recept voor zijn onovertroffen kip met knolselderij uit de oven. Heerlijk!

  • 2 witte uien, gesnipperd

  • 6 el zonnebloemolie

  • 150 g spek, in dobbelsteentjes

  • 2 tenen knoflook, fijngesneden

  • 300 g knolselderij, in dobbelsteentjes

  • 6 kippenbouten, stevige van ca. 250 g

  • 300 ml witte wijn

  • 400 ml kippenbouillon

  • 1 bouquet garni (kruidenbuiltje)

  • 200 ml room

  • 1 bos platte peterselie, gehakt

  • zout

  1. Verwarm de oven voor tot 180 ºC.
  2. Fruit de ui in een koekenpan glazig in 4 eetlepels zonnebloemolie en voeg spek, knoflook en knolselderij toe. Laat alles al roerend bruin worden en bedek hier de bodem van een braadslede mee.
  3. Bestrooi de kip met zout en schroei deze in een koekenpan in 2 eetlepels zonnebloemolie aan alle kanten dicht en leg in de braadslede.
  4. Verwarm wijn en bouillon, giet dit over de kip, voeg het bouquet garni toe en zet de kip 45 minuten afgedekt in de voorverwarmde oven.
  5. Controleer of de kip gaar is door een vork in een gewricht te steken. Het vocht dat eruit komt moet transparant zijn (bij gekleurd vocht zet je de kip nog een kwartiertje terug).
  6. Passeer het braadvocht door een zeef, kook in tot een vierde van de originele hoeveelheid, voeg room en peterselie toe en laat weer tot de helft inkoken.
  7. Verwarm de kip in de warme saus en leg op een schaal. Verwarm de overige ingrediënten uit de zeef en verdeel ze over de kip en de saus.

Dit recept komt uit Stoofbijbel van Julius Jasper. Wilt u meer heerlijke stoofgerechten maken? Via deze link kunt u het boek bestellen. Stoofbijbel, € 25,00 Carrera.