Janneke’s lekkerbekkies met tartaarsaus
Culinair journalist Janneke Vreugdenhil verzamelde de lekkerste gerechten van Hollandse bodem, volgens traditionele receptuur. Denk bijvoorbeeld aan lekkerbekjes. Met een goeie (zelfgemaakte) saus natuurlijk.
1 el sjalot, fijngesneden
1 el zure augurkjes, fijngesneden
1 el kappertjes, fijngesneden
1 hardgekookt ei, fijngesneden of door een zeef gewreven
1 el peterselie, fijngesneden
1 el dragon, fijngesneden
1 el kervel, fijngesneden
150 ml mayonaise
1 tl fijne scherpe mosterd
zout en peper
250 g bloem
3 tl bakpoeder
ossenwit of plantaardige olie, om in te frituren
4 stukken wijting- of kabeljauwfilet, elk van ongeveer 150 g


Benodigdheden:
frituurpan
draadschep
keukenpapier
- Meng voor de tartaarsaus de sjalot, augurkjes, kappertjes, ei, peterselie, dragon en kervel door de mayonaise. Proef en maak op smaak met mosterd, zout en peper.
- Maak een beslag van de bloem, het bakpoeder, 1 theelepel zout en 270 milliliter ijskoud water en laat 10 minuten staan.
- Verhit de ossenwit of olie in een frituurpan tot 175 ºC.
- Dep de visfilets droog en bestrooi met peper en zout. Haal ze door het beslag en laat ze voorzichtig zakken in het hete vet. Frituur de vis in 7-8 minuten goudbruin en krokant.
- Schep de lekkerbekjes met een draadschep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de tartaarsaus.
Dit recept komt uit de De bijbel van de Nederlandse keuken van culinair journalist, kookboekenauteur en schrijver Janneke Vreugdenhil. Hierin maakt ze een culinaire reis door Nederland. Zin in echte, oudhollandse gerechten? Bestel haar boek hier. De bijbel van de Nederlandse keuken, € 33,99 Carrera.