

Janny’s crème brûlée voor de hele familie
Wij kennen Janny van der Heijden natuurlijk vooral als jurylid bij Heel Holland Bakt. Maar daarnaast is zij schrijver van tientallen kookboeken. In haar laatste boek Ovengerechten verzamelde ze haar eigen goed maakbare, maar toch speciale gerechten uit de oven. Hieronder vindt u haar recept voor crème brûlée, succes gegarandeerd!
roomboter om in te vetten
700 ml slagroom
1 dikke vanillepeul
7 eidooiers
100 g suiker
rietsuiker om te bestrooien
Ook nodig:
ronde of ovale ovenschaal (900 ml)
braadslede
crèmebrûléebrander (optioneel)
- Verhit de oven tot 190 ºC. Vet de ovenschaal in met roomboter. Vul een braadslede met een laagje water en zet vast in de oven.
- Schenk de slagroom in een steelpan en halveer de vanillepeul. Schraap de vanillezaadjes eruit en voeg aan de slagroom toe. Voeg ook de peul toe en laat de room zachtjes trekken en goed heet worden, maar niet aan de kook komen.
- Roer de eidooiers in een grote kom los. Verwijder de peul uit de hete slagroom en schenk al roerend de hete room bij de eidooiers. Roer glad en schenk de crème in de gereedstaande ovenschaal.
- Zet deze in het heetwaterbad in de oven. Laat de crème in ongeveer 25 tot 30 minuten stevig worden in de oven.
- Haal de schaal uit de oven, laat de crème afkoelen en zet voor ongeveer 3 tot 4 uur afgedekt in de koelkast.
- Bestrooi de crème voor het serveren met een gelijkmatige laag rietsuiker en brand deze met een brandertje tot karamel of plaats de schaal onder een hete grill om te karamelliseren.
Dit recept komt uit Ovengerechten van Janny van der Heijden. Dit kookboek zit vol met heerlijke ovenideeën: maaltijdschotels, hartige gerechten en zoete gerechten. Via deze link kunt u het boek bestellen. Ovengerechten, € 20,00 Nijgh & van Ditmar.